ROADTRIPS
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μια υπέροχη μονοήμερη διαδρομή στην Αιτωλοακαρνανία 200 χλμ.
Πάτρα → Κ. Βασιλική → Λιμνοπούλα → Παναγία Παναξιώτισσα → Πύλη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου → Παραλία Τουρλίδα → Αιτωλικό → Θέρμο → Ναύπακτος → Πάτρα
ΔΕΛΦΟΙ
ΔΕΛΦΟΙ
Μια υπέροχη μονοήμερη διαδρομή με προορισμό τους Δελφούς 250 χλμ.
Πάτρα → Μοναστηράκι → Γλυφάδα (Τριζόνια) → Γαλαξίδι → Αρχαίο Θέατρο Δελφών → Πάτρα
ΖΑΡΟΥΧΛΑ ΓΚΟΥΡΑ
ΖΑΡΟΥΧΛΑ ΓΚΟΥΡΑ
Μια υπέροχη μονοήμερη διαδρομή με προορισμό την ορεινή Αχαΐα και Κορινθία 248 χλμ.
Πάτρα → Λίμνη Τσιβλού → Ζαρούχλα → Φράγμα Δόξα → Γκούρα → Δερβένι → Παραλία Ακράτας → Παραλία Διακοπτού → Πάτρα
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μια υπέροχη μονοήμερη διαδρομή με προορισμό την Κορινθία 327 χλμ.
Πάτρα → Παραλία Ξυλοκάστρου → Παραλία Βραχατίου → Λουτράκι → Λίμνη Βουλιαγμένης → Κόλπος Ηραίου → Διώρυγα της Κορίνθου → Άγαλμα Πήγασος, Κόρινθος → Πάτρα
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Μια υπέροχη μονοήμερη διαδρομή με προορισμό τα Καλάβρυτα 209 χλμ.
Πάτρα → Χαλανδρίτσα → Φράγμα Πείρου Παραπείρου → Ηρώο Αγωνιστών Επανάστασης → Καλάβρυτα → Βεράντα → Παραλία Τραπέζης → Πάτρα
ΝΟΜΟΙ & POI
Ένας όμορφος νόμος στη βορειοδυτική Πελοπόννησο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και είναι θελκτικός όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κοντινή απόσταση, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, είναι μια περιοχή με σημαντική ιστορία από την αρχαιότητα που βαδίζει μέχρι και το Βυζάντιο και την Οθωμανοκρατία. Πρωτεύουσα της είναι η Πάτρα που αποτελεί την 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Καλάβρυτα
Τα γνωστά Καλάβρυτα βρίσκονται στις πρόποδες του όρους Χελμού στο δυτικό τμήμα του Νομού. Η περιήγηση στην πόλη ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό των Καλαβρύτων όπου εκεί τερματίζει ο Οδοντωτός. Στη Συνέχεια ακολουθώντας τον πεζόδρομο συναντάμε την κεντρική πλατεία με την όμορφη εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου αλλά και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος με το άγαλμα της γυναίκας που σέρνει τον νεκρό άνδρα της ύστερα από την βίαιη εισβολή των Γερμανών τον Δεκέμβριο του 1943. Η πόλη των Καλαβρύτων έχει χαρακτηριστεί ως μαρτυρική αφού το 1943 οι Γερμανοί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αφάνισαν το 50% των αρρένων του Δήμου.
Κάτω Ζαχλωρού Αχαΐας
Παίρνοντας τον οδοντωτό από τα Καλάβρυτα προς Διακοπτό, η πρώτη στάση πραγματοποιείται σε ένα μαγευτικό τοπίο στην Κάτω Ζαχλωρού. Κάτω από τα πλατάνια ξεπροβάλει ο σταθμός του Μέγα Σπηλαίου με διάφορα ταβερνάκια τριγύρω με παραδοσιακές νοστιμιές κάτω από τη σκιά των πλατανιών.
Πλανητέρο Αχαΐας
Ένα μαγευτικό μέρος νότια των Καλαβρύτων κοντά στο δημοφιλές σπήλαιο των Λιμνών. Το Πλανητερο είναι ένα παραδοσιακό χωριό «λουσμένο» από τα πανύψηλα πλατάνια του.
Ρίο
Μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Ευρώπης, μια ιδιαίτερη κατασκευή που αξίζει να δεις και να θαυμάσεις. Φυσικά αυτή η εκδρομή θα ήταν ιδανική με την επίσκεψη στο κάστρο του Ρίου που αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο του νομού. Το απόγευμα αξίζει να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία του Αγίου Βασιλείου ή στα μαγαζιά του Ρίου στην οδό Ποσειδώνος.
Παραλία Καλογριάς & Δάσος Στροφυλιάς
Θα το λέγαμε και μια αφρικανική σαβάνα που καταλήγει σε μια «μικρή» Σαχάρα με θέα το Ιόνιο! Τι θα λέγατε για μια βουτιά στην πιο όμορφη παραλία της Αχαΐας, 30 χιλιόμετρα από την Πατρα;
Πεζοπορία στον Ερύμανθο
Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας προτείνουμε μια όμορφη εκδρομή στον Αλπικό Ερύμανθο. Με ύψος περίπου 2.300 μέτρων, το ιστορικό βουνό της Αχαΐας μας προσφέρει ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία στις Άλπεις. Αν φτάσετε στην κορυφή η θέα είναι συγκλονιστική και φτάνει μέχρι τον Πύργο και την Πάτρα.
Μέγα Σπήλαιο
Αυτό το υπέροχο μοναστήρι δεν θα πρέπει να σας ξεφύγει. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα προς Διακοπτό. Είναι κτισμένο μέσα στο Βράχο και η επίσκεψη του αξίζει.
Αγία Λαύρα
Ένα μοναστήρι κυκλικά κτισμένο στις πρόποδες του Χελμού το οποίο στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης λειτούργησε ως κρυφό σχολειό. Βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα!
Λίμνη Τσιβλού
Σκηνές από Αλπικό τοπίο σε απόσταση 3ωρων από την Αθήνα, μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά από την Ακράτα! Η λίμνη είναι τεχνητή ενός στο βυθό της βρίσκονται τα ερείπια από το παλαιό χωριό της περιοχής!
Παναχαϊκό
Εάν είστε από την Πάτρα, μια μικρή ανάβαση στο Παναχαϊκό θα είναι ότι πρέπει για να απολαύσετε την υπέροχη θέα που εξαπλώνεται έως και το Αγρίνιο και το Αίγιο! Ένα όμορφο βουνό, ιδανικό για πεζοπορία και ποδηλασία μέσα στα έλατα και το καθαρό οξυγόνο!
Ο Νομός Ηλείας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οι θαυμάσιες φυσικές ακτές εμφανίζουν κολπώσεις, με σημαντικότερη και ωραιότερη την παραλία Καϊάφα και βορειότερα το Αρκούδι, τη Γλύφα, τη Μπούκα και τη Μανολάδα. Γενικά το φυσικό περιβάλλον του νομού χαρακτηρίζεται από πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πευκοδάση και κυπαρίσσια στα ημιορεινά και πεδινά, ενώ γραφικά χωριουδάκια απλώνονται σε όλο το νομό.
Πύργος
Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας. Η πόλη οφείλει το όνομά της από έναν ψηλό πύργο κατασκευασμένο από τον Ιωάννη Τσερνώτα. Είναι γνωστή με το όνομα αυτό από το 1687. Τα μεγαλύτερα αξιοθέατα είναι δυο εξαίσια νεοκλασικά κτίρια σχεδιασμένα από τον Τσίλερ, η Δημοτική Αγορά και το Απολλώνειο Δημοτικό Θέατρο. Τα απογεύματα οι κάτοικοι αυτής της μικρής πόλης συγκεντρώνονται στη λιθόστρωτη Κεντρική Πλατεία με τις καφετέριες και τα ζαχαροπλαστεία. Στα στενά σοκάκια, μικρές ταβερνούλες και ψησταριές σερβίρουν τοπικές νοστιμιές και γευστικούς μεζέδες από την εύφορη γη της Ηλείας.
Αμαλιάδα
Η Αμαλιάδα είναι η πρώτη πόλη σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό. Το 1924 αναφέρθηκε για πρώτη φορά η πόλη με 10.490 κατοίκους. Μερικές από τις υπέροχες παραλίες της Αμαλιάδας είναι η Κουρούτα, το Παλούκι, τα Σαβάλια και τα Δουνέικα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας στην Φραγκαβίλα, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και το μοναστήρι της ανάληψης με την πανοραμική θέα στην πόλη της Αμαλιάδας.
Ζαχάρω
Η Ζαχάρω είναι καταπράσινη και τα δέντρα φτάνουν μέχρι την παραλία. Λίγο μετά την Ζαχάρω, θα συναντήσουμε τον Καϊάφα, μια περιοχή πολύ γνωστή για τα ιαματικά του λουτρά. Η Ζαχάρω είναι πλαισιωμένη από πεύκα και ελαιόδεντρα που φτάνουν μέχρι την τεράστια παραλία με την λευκή άμμο και τα κρυσταλλένια νερά. Η παραλία της Ζαχάρως είναι η πιο μακροσκελής της Ευρώπης, άνω των 60χλμ με λευκή άμμο. Με την οικονομική ευημερία της και την τουριστική υποδομή της (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, δημοτικά τουριστικά περίπτερα δίπλα στο κύμα κλπ.) προσφέρει άριστες προϋποθέσεις διαμονής και διαβίωσης. Μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη που επιζητά άνετες, ευχάριστες, ανέμελες διακοπές σε ένα από τα ομορφότερα καλοκαιρινά θέρετρα.
Αρχαία Ολυμπία
Εκεί βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα Ιερά της Αρχαιότητας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, Ολύμπιο Δία. Η Ολυμπία είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν και τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί αγώνες. Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής τους υπήρχε η λεγόμενη ιερή εκεχειρία κατά την οποία αναστελλόταν για ένα μήνα κάθε εχθροπραξία μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών. Η πρώτη Ολυμπιάδα τελείται στα 776 π.Χ.
Οι ανασκαφές στην Ολυμπία άρχισαν τον Μάιο του 1829, δύο χρόνια μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, από Γάλλους αρχαιολόγους. Τα ευρήματα (τμήματα από τις μετόπες του πρόναου και του οπισθόδομου του ναού του Διός) μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθενται σήμερα. Όταν η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε το γεγονός της αρπαγής των ευρημάτων, οι ανασκαφές διακόπηκαν για να ξαναρχίσουν αργότερα, το 1875 από Γερμανούς αρχαιολόγους. Οι έρευνες συνεχίζονται έως σήμερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας.
Το Ιερό της Ολυμπίας απλώνεται στους νότιους πρόποδες του δασωμένου λόφου του Κρονίου, ανάμεσα στην συμβολή του Αλφειού και του Κλαδέου ποταμού. Η κοιλάδα μεταξύ των δύο ποταμών στην αρχαιότητα ήταν κατάφυτη από αγριελιές, λεύκες, δρύες, πεύκα και πλατάνια, γι’ αυτό το Ιερό ονομάστηκε ΄Αλτις, δηλαδή άλσος. Η Άλτη περικλείεται από περίβολο εντός του οποίου περιλαμβάνονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα και αναθήματα του ιερού. Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών, και οι ξενώνες.
Στα διάφορα μουσεία όπου υπάρχουν μέσα στην Ολυμπία, το μουσείο ολυμπιακών αγώνων, το παλαιό μουσείο Ολυμπίας και το νέο αρχαιολογικό μουσείο, μπορεί να δει κανείς είτε ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο μέρος όπου γίνονταν οι αγώνες, είτε τη Χαλκοθήκη και το ιστορικό της ανασκαφικής έρευνας, είτε υλικό που καλύπτει τους αγώνες μέχρι το 1906 και μια σχετική συλλογή γραμματοσήμων.
Δρυόδασος Φολόης
Το δάσος της Φολόης. Το όνομά του το πήρε από τον Κένταυρο Φόλο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Φόλος φιλοξένησε τον Ηρακλή όταν εκείνος προσπαθούσε να εντοπίσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Το κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή έγινε η αιτία μιας μάχης με τους υπόλοιπους Κενταύρους στην πορεία της οποίας ο Φόλος σκοτώθηκε από το βέλος του Ηρακλή, το οποίο τον πέτυχε κατά λάθος.
Το δρυοδάσος της Φολόης εκτείνεται μέσα στις συλλεκτήριες λεκάνες των ποταμών Ερύμανθου ανατολικά, που αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας και του ομηρικού ποταμού Σελλήεντα. νοτιοδυτικά. Είναι το μοναδικό δρυοδάσος στα Βαλκάνια, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με έκταση 42.000 στρέμματα και ενταγμένο στο δίκτυο Νatura 2000. Σύμφωνα με τους ντόπιους, στο δάσος υπάρχουν 5 εκατομμύρια δέντρα, η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι «καπέλη», όπως λένε τη βελανιδιά. Δεν έχει νόημα να αρχίσετε να μετράτε, δεχτείτε αυτό τον αριθμό και απολαύστε τη μεγαλοπρέπειά τους.
Το δάσος βρίσκεται σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 660 μέτρων. Είναι επίπεδο κάτι που το κάνει ιδανικό προορισμό για πεζοπορία και επισκέψιμο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ευρώπης, ίσως και γιατί η βελανιδιά δεν καίγεται τόσο εύκολα όσο το πεύκο. Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν πυρκαγιές. αυτό το υπέροχο οικοσύστημα διασώθηκε.
Η Αιτωλοακαρνανία καταλαμβάνει το Δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδος και είναι ένας από του Νομούς που αποτελούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Προέκυψε από την ένωση των γεωγραφικών περιοχών της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας, περιοχών με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών. Πρωτεύουσα του Νομού είναι το Μεσολόγγι για ιστορικούς λόγους, ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι το Αγρίνιο. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Ναύπακτος, η Αμφιλοχία, ο Αστακός, η Βόνιτσα, το Θέρμο, το Αιτωλικό. Ο Νομός έχοντας έκταση 5.461 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 220.000 κατοίκους, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Ελλάδος και έκτος σε πληθυσμό, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,2% του πληθυσμού της χώρας, ενώ παράγει το 1,6% του Ακ. Εθνικού Προϊόντος.
Ναύπακτος
Η Ναύπακτος, μια όμορφη πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά, με 18.231 μόνιμους κατοίκους, απέχει 42 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και 10 χιλιόμετρα από το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου, διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια, σε μεγάλο βαθμό, το παραδοσιακό ύφος της. Το παλιό κυκλικό λιμάνι με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του, γοητεύει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Το βενετσιάνικο καλοδιατηρημένο κάστρο, με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και πραγματικό στολίδι για την πόλη. Ο επισκέπτης θα βρει ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, καφετέριες στο κέντρο της πόλης, στις παραλίες της ή στο λόφο του κάστρου με θέα τη θάλασσα. Ανατολικά και δυτικά της πόλης υπάρχουν δύο παραλίες, η παραλία της Ψανής μήκους ενός χιλιομέτρου, με τα μεγάλα πλατάνια, τα πολυτελή καταστήματα και την όμορφη δημοτική πλαζ και η του Γριμπόβου, με τα πελώρια αιωνόβια πλατάνια, με σύγχρονα ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια.
Μεσολόγγι
Το Μεσολόγγι (επισήμως, Ιερή πόλη Μεσολογγίου) είναι πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του Νομού, μεταξύ των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Αποτελεί ιστορικό Δήμο, καθώς στην πόλη έλαβαν χώρα μερικές απ’ τις πιο δραματικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι δύο Πολιορκίες και η Έξοδος του Μεσολογγίου.
Το Μεσολόγγι είναι γνωστό επίσης για τα αλιευτικά του προϊόντα, ιδιαίτερα το αυγοτάραχο, αφού η παρακείμενη λιμνοθάλασσα είναι ιδανικό μέρος για ιχθυοκαλλιέργειες. Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της, τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό, προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη RAMSAR και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το Μεσολόγγι έχει 18.121 κατοίκους.
Αγρίνιο
Το Αγρίνιο είναι η πόλη κρίκος που συνδέει την Αιτωλία και την Ακαρνανία και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Γνώρισε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στις τελευταίες δεκαετίες με την προσέλκυση Ηπειρωτών, Ευρυτάνων, Τριχωνίων και Ακαρνάνων, αλλά και παλαιότερα, όταν κατά τη δεκαετία του 1920, δέχτηκε πρόσφυγες της Μικράς Ασίας οι οποίοι επηρέασαν καθοριστικά τη ζωή της πόλης. Η πόλη έχει πληθυσμό 63.000 κατοίκων σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2011, σε μια συνολική έκταση 163.000 στρέμματων. Ο πραγματικός πληθυσμός του Αγρινίου υπολογίζεται στις 90.000. Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι στην πόλη απογράφεται μόλις το 50% του πραγματικού πληθυσμού της.
Λίμνη Τριχωνίδα
Η λίμνη δημιουργήθηκε πολύ παλιά, στο τέλος του Πλειστόκαινου, σαν αποτέλεσμα πολύπλοκων διεργασιών από τεκτονικές κινήσεις, την ιζηματογέννεση, τη δράση των ποταμών. Η λίμνη διατηρεί το φυσικό και υδατικό της πλούτο, παρά τις όποιες πιέσεις δέχεται από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, αλλά κι απ΄ τα αστικά απόβλητα και κατορθώνει να ανταπεξέρχεται επαρκώς, επειδή ανανεώνει γρήγορα τα σημαντικά σε όγκο, διαφάνεια κι οξυγόνωση νερά της.
Με τα νερά της αρδεύονται περί τα 200.000 στρέμματα, ενώ υπάρχει και σημαντική ιχθυοπαραγωγή. Τα νερά των επιφανειακών απορροών των οροσειρών του Παναιτωλικού και του Αράκυνθου, είναι η βασική πηγή τροφοδοσίας της υδρολογικής της λεκάνης. Στην έκδηλη φυσική ομορφιά της περιοχής, προστίθεται η μεγάλη βιοποικιλότητά της κι η πλούσια ορνιθοπανίδα της. Στις όχθες της υπάρχει πλούσια βλάστηση από πλατάνια, ιτιές, καλαμιές και πικροδάφνες. Στα νερά της φιλοξενούνται 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερα είδη την τσερούκλα, το στρωσίδι, το γλανίδι, το χέλι κ.α.
Εκείνο όμως που κάνει την Τριχωνίδα να ξεχωρίζει απ΄ όλες τις λίμνες, είναι ότι ακόμα παραμένει μία από τις καθαρότερες λίμνες της Ελλάδας με μεγάλη οικολογική αξία και χαρακτηρίζεται ως ένας απ΄ τους σημαντικότερους βιότοπους της Ελλάδας.
Εύηνος Ποταμός
Ο Εύηνος είναι ποταμός του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το όνομά του το οφείλει στο βασιλιά της Αιτωλίας Εύηνο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του κυνηγώντας τον Ίδα, που του είχε αρπάξει την κόρη του, την πριγκίπισσα Μάρπησσα. Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανόε-καγιάκ και το ράφτινγκ. Στην περιοχή της Γέφυρας Μπανιά έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι πιο ολοκληρωμένες στην Ελλάδα μετά τις αντίστοιχες ολυμπιακές της Αθήνας. Οι επισκέπτες της περιοχής του Ευήνου ασχολούνται επίσης με την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού και την ιππασία.
Πρόκειται για έναν νομό που βρίσκεται και ενώνει τα δύο μεγάλα ελληνικά πελάγη του Αιγαίου (Σαρωνικός Κόλπος) και του Ιονίου (Κορινθιακός Κόλπος). Βρίσκεται στο βορειοανατολιοκό τμήμα της Πελοποννήσου και έχει πλυθυσμό 145.082 κατοίκους σύμφωνα με τις απογραφές του 2011. Πρωτεύουσα του είναι η ιστορική Κόρινθος με 30.176 κατοίκους.
Διώρυγα Κορίνθου και Δίολκος
Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε η δίολκος, οδός μέσω της οποίας μεταφερόταν εμπορεύματα και μικρά πλοία για να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου. Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι η διώρυγα η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου. Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 m, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 m, στο βυθό της 21,3 m, ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 m. Κάθε χρόνο περνούν τη διώρυγα 12.000 πλοία.
Αρχαία Κόρινθος
Η αρχαία Κόρινθος ήταν σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου. Έλεγχε τη νευραλγική θέση του Ισθμού και αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό κόμβο του αρχαίου κόσμου, μέχρι να απειληθεί από την Αθήνα. Η Κόρινθος θεωρούνταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου. Η αρχαία Κόρινθος ήταν χτισμένη στους πρόποδες του Ακροκορίνθου, του βραχώδους λόφου που βρίσκεται νοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης.
Λουτράκι
Το Λουτράκι είναι κωμόπολη τoυ νομού Κορινθίας. Απέχει 84 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 4 από την Κόρινθο και κατά την απογραφή του 2011 είχε 11.564 κατοίκους. Πρόκειται για αναγνωρισμένη λουτρόπολη από το 1925, τουριστικό θέρετρο γνωστό για τα ιαματικά λουτρά, τα μεταλλικά νερά του και το καζίνο του. Βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, και είναι έδρα του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, ενώ πάνω από την πόλη δεσπόζουν τα Γεράνεια όρη. Βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή σαν Περαία γη και στη θέση του Λουτρακίου ήταν η αρχαία κώμη Θέρμες ή Θέρμαι, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της. Η σημερινή ονομασία του Λουτρακίου οφείλεται στις ιαματικές πηγές του – λουτρά.
Το Λουτράκι αποτελεί δήμο του Νομού Κορινθίας, μαζί με την Περαχώρα -της οποίας αρχικά απετέλεσε επίνειο- τους Αγίους Θεοδώρους, τα Ίσθμια, την Ποσειδωνία, τον Σχίνο, τα Πίσια και τους παραθεριστικούς οικισμούς γύρω και κοντά στη Λίμνη Βουλιαγμένης.
Το Λουτράκι διαθέτει παραλία 3,5 χιλιομέτρων που ξεκινά από την διώρυγα της Κορίνθου και τελειώνει στο παραλιακό πάρκο του Λουτρακίου. Αποτελείται από μικρό βότσαλο και βαθαίνει γρήγορα. Πολλές καφετέριες της παραλιακής οδού παρέχουν στους λουόμενους ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ο προσανατολισμός της είναι δυτικός, έτσι οι λουόμενοι απολαμβάνουν τα ηλιοβασιλέματα πίσω από την ακτογραμμή της Κορινθίας από τη μια μεριά και το ακρωτήριο Ηραίον από την άλλη.
Κιάτο
Έχει πληθυσµό περίπου 10.000 κατοίκους και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού τμήματος του Δήμου ενώ διασχίζεται από τους ποταμούς Κύριλλο και Ελισσώνα. Το λιµάνι του Κιάτου είναι εµπορικού χαρακτήρα και εξυπηρετεί κυρίως τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τις εισαγωγές πρώτων υλών για τις βιοτεχνίες της ευρύτερης περιοχής. Περιηγήσου στα όμορφα χωριά και στους νοικοκυρεμένους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο Κιάτο. Διαδρομές δίπλα στη θάλασσα, σε εύφορους κάμπους ή σε πευκόφυτες περιοχές. Θα εκπλαγείς από τις φυσικές ομορφιές του τόπου, θα σε «σκλαβώσει» η φιλοξενία των ανθρώπων, θα γευτείς παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα και σίγουρα θα φύγεις με την υπόσχεση να επιστρέψεις σύντομα και πάλι.
Βραχάτι
Το Βραχάτι είναι παραθάλασσια κωμόπολη του δήμου Βέλου-Βόχας του νομού Κορινθίας. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ δυτικά της Κορίνθου. Το τοπωνύμιο έχει την προέλευσή του από το όνομα Βραχάτης που υποδεικνύει την περιοχή που ανήκε σε ομώνυμο Οθωμανό αγά που ονομαζόταν Βραχάτ. Βρίσκεται επί της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Είναι γνωστό για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Ξυλόκαστρο
Το Ξυλόκαστρο είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας. Είναι έδρα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Σημεία ενδιαφέροντος είναι το πευκοδάσος του Πευκιά και οι παραλίες της περιοχής. Απέχει 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 94,6 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Το Ξυλόκαστρο πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο στρατώνα στην περιοχή όπου λειτουργούσε παρατηρητήριο κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας.
Οι ομορφιές πολλές με μοναδικές εναλλαγές στο τοπίο, ο παραλιακός δρόμος της πόλης του Ξυλοκάστρου είναι ιδανικός για περπάτημα κάθε εποχή του χρόνου καθώς και ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της παραλίας είναι μια απολαυστική εμπειρία για τους λάτρεις του ποδηλάτου.
Λίμνη Δόξα
Η Λίμνη δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φενεού Κορινθίας. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά που ρέουν από τα παραπάνω βουνά. Το όνομα Δόξα το πήρε από το μικρό ποτάμι που ξεκινούσε απο την περοχή και κατέληγε σε καταβόθρες κοντά στο όρος Σαιτά, στα Νότια του οροπεδίου του Φενεού. Η περιοχή της Λίμνης που έχει κηρυχθεί ως περιοχή ΝATURA είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Από τις όχθες της λίμνης Δόξα ξεκινά ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια της ορεινής Πελοποννήσου που περνάει μέσα από ένα πυκνό ελατοδάσος και φτάνει μέχρι την κορυφή της Ντουρντουβάνας στα 2.109 μέτρα. H κεφαλληνιακή ελάτη και τα μαυροπεύκα αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή της περιοχής. Εδώ, τα υδρόβια πουλιά και μικροπούλια δίνουν το ρυθμό, τα βατράχια, οι χελώνες, οι σαύρες, αλλά και τα ζαρκάδια, τα τσακάλια και τα αγριογούρουνα είναι κάποιοι μόνο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες γύρω από τη λίμνη. Στην βόλτα σας στη λίμνη θα συναντήσετε τους παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι στήνουν από το πρωί την πραμάτεια τους και κερνάνε τους επισκέπτες μέλι, τυρί και προζυμένιο ψωμί.
Ενδείκνυται μια βόλτα με άλογο κατά μήκος της λίμνης, σε μονοπάτια ή δασικούς δρόμους, το κολύμπι στα νερά της Δόξας, ακόμα και μια ποδηλατάδα -επιλέξτε το ηλεκτρικό για να μην κουραστείτε στην ανηφόρα- για να θαυμάσετε το τοπίο. Για τους πιο δυναμικούς συστήνουμε τα mountain bike και τα ποδήλατα λίμνης. Όταν κουραστείτε, επισκεφθείτε μία από τις τοπικές ταβέρνες στο Φενεό και δοκιμάστε καλομαγειρεμένα ντόπια κρέατα, πουλερικά, όσπρια από ντόπιες πρώτες ύλες.
VIP Van Service
VIP Van Service
Παρέχεται υπηρεσία μεταφοράς από το αεροδρόμιο του Αράξου ή το Ελευθέριος Βενιζέλος με πολυτελή Van 8-20 ατόμων. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο info@bmwmotorent.gr